Hoe de was doen (2)

Wasmand
 
Vorige pagina
 
Donkere en kleurvaste kledij: Hier hebben we het over wasbare zijde, rayon en fijne synthetische materialen, zoals lichtgewicht synthetische bloesjes en truien, lingerie, kousen en ondergoed.
 
Lichte kleuren en pastelkleuren: Hiertoe behoren dezelfde soorten kledij als daarnet, alleen zijn ze nu in lichte kleuren.
 
Linnengoed:
 
Dit zijn gewoonlijk zaken die een meer praktische functie hebben en over het algemeen grondig moeten gereinigd worden. Gebruik de normale of de krachtige wascyclus, afhankelijk van hoe vuil het linnengoed is.
 
Donkere en kleurvaste kledij: Hiertoe behoren modieuze handdoeken en beddengoed en het meeste gekleurde mannenondergoed.
 
Witte en pastelkleuren: Dit is veruit de grootste groep wasbare materialen. Hiertoe behoren het meeste beddengoed en bedlinnen, handdoeken, het meeste mannen- en vrouwenondergoed.
 
Stap twee: De was voorbereiden.
 
Nadat u het wasgoed op hoopjes gedaan hebt, moet u de was op de passende manier voorbereiden. Behandel eventuele vlekken apart vooraleer u het kledingstuk in de trommel doet, kies watertemperatuur, voeg wasmiddel en andere additieven toe en vul de trommel. Hieronder wat algemene regels in verband met watertemperatuur en tips om de best mogelijke resultaten te bekomen.
 
Algemeen: Voeg uw wasproduct en additieven pas toe wanneer de trommel zich met water aan het vullen is. Zo kan het product oplossen in het water en zich gelijkmatig over het wasgoed verdelen. Zo voorkomt u ook dat er productophoping is in het wasbakje.
 
Zorg er vooral goed voor dat u de trommel niet gaat overladen. De kledij moet vrij kunnen bewegen tijdens het wassen, spoelen en centrifugeren. U mag de trommel niet volproppen, er moet zeker een vuist hoogte vrij blijven boven het wasgoed. Zo voorkomt u eveneens dat kledij gaat verslijten door teveel wrijving. Meestal is het ook mogelijk om het centrifugeren op een lager toerental in te stellen. Delicate kledij wordt daardoor beter beschermd.
 
Zware, duurzame materialen: Voor de donkere en kleurvaste materialen gebruikt u koud water, voor de lichtere kleuren warm water.
 
Halfzware, halflichte materialen: idem als voor de zware, duurzame materialen.
 
Lichte materialen: idem als voor de zware, duurzame materialen.
 
Linnengoed: Als de stoffen niet kleurvast zijn, sorteer dan verder volgens kleur en was met koud water. Gebruik warm water met kleurvaste materialen of pastelkleuren. Voor witte stoffen gebruikt u heet water voor de beste resultaten.
 
Algemene tip: was nieuwe donkere of felle kleuren best apart voor de eerste keer en kijk of de stof kleur afgeeft. Zo weet u of u de kledij in kwestie vanaf de tweede keer samen met uw ander wasgoed kan wassen of niet.
 
Stap drie: additieven.
 
Het kiezen van additieven om het reinigen in de wasmachine wat sneller te doen gaan, kan een wereld van verschil maken. Het juiste product hangt af van de stof die moet gewassen worden. Bij witte stoffen mag u zuurstofbleekmiddel doen bovenop chloorbleekmiddel. Bij lichte kleuren en pasteltinten, zal een zuurstofbleekmiddel het reinigen versnellen en de kleuren mooi laten. Bij donker gekleurde stoffen gebruikt u best een bleekalternatief zonder chloor wanneer u extra vuil wilt verwijderen en om te voorkomen dat de kleuren dof worden.
 
Tot slot moet gezegd worden dat een extra additief zeker niet altijd nodig is. U krijgt heel vaak een perfect resultaat bij uw was met het gewone wasproduct.
 
Eens u de basistechnieken van wassen onder de knie hebt, zal het netjes en fris houden van uw kledij een fluitje van een cent zijn. Vermijd in elk geval een mengeling van kleuren en materialen in de wastrommel. Misschien merkt u de gevolgen niet onmiddellijk, maar het is in elk geval zo dat uw kleren er méér versleten zullen uitzien wanneer ze niet op de passende manier gewassen worden.
 
© Modewijzer.com
Foto: Bohbeh/Shutterstock